Information för nya medlemmar
Allmänt
Kåren är grundad den 4 april 1917, kårens hemort är Helsingfors och dess officiella språk är svenska.
Kårens uppgift är att i scoutrörelsens anda, genom att arrangera utfärder, seglatser, läger och annan scoutverksamhet samt undervisning i navigation och sjövett, bland medlemmarna skapa intresse för friluftsliv till sjöss och på land, lära medlemmarna att känna ansvar för sig själva och andra.
Kårens drivande kraft är den livskraftiga ledarkåren. Ledarna är unga vuxna personer som använder sin fritid för att planera och förverkliga program för resten av kåren utan någon ersättning. Varenda insats från ledarna baserar sig på frivillighet - ingen scoutar på fulltid som arbete.
Åldersgrupperna
Kåren har scouter i alla åldersgrupper. Åldersgrupperna träffas under höst- och vårterminen på veckomöten. Under segelsäsongen ordnas veckomötet i form av kvällsseglats förutom under sommarpausen.
Under de senaste åren har vi haft två vargunge- och äventyrsscoutgrupper, måndags- och torsdagsgrupper. Spejarscouterna har möten som leds av explorerscouter (patrulledare) och handleds av en ledare.
Roverscouter och aktiva äldre ledare kallas för Jungmän Och Organisatör, JOO.
Kårkvarteret
Kårens styrelse kallas Kårkvarter och väljs vid höstmötet för en period av två kalenderår, förutom de eventuella ledamöterna som väljs för ett kalenderår. Kåren leds av kårchefen tillsammans med de andra medlemmarna i Kårkvarteret.
Kårkvarteret utnämner personer till övriga ansvarsposter (åldersgruppsledare, båtsfogde, arkivarie mm.) enligt behov.
Bekanta dig med kårkvarteret »
Kårkläder
Det går enkelt att beställa kårkläder via vår samarbetspartners nätshop. Läs mer här »
Verksamhet
Vikingarna har verksamhet i olika former under hela året. Vi är en sjöscoutkår med stark betoning på verksamhet till sjöss men som också upprätthåller grundfärdigheter som behövs för att klara sig i naturen överlag.
Veckomöten
Våra scouter träffas under höst- och vårterminen veckovis på möten. Scoutmöten är en viktig del av vår verksamhet och på möten består programmet av lekar och undervisning som bygger de färdigheter som scouter behöver för att klara sig på förläggningar, läger och seglatser. Deltagande i veckomöten är viktigt eftersom vi annars inte kan vara säkra på att scouterna har de nödvändiga färdigheterna när vi ska segla eller röra oss i skogen.
Veckomöten ordnas i regel varje vecka på kårlokalen (se kontaktuppgifter »). Under höst- och vårterminen förekommer många helger som innebär att möten inte ordnas den veckan men vi meddelar vilka möten som uteblir.
Ifall t.ex. den ansvariga ledaren för ett veckomöten insjuknar så försöker vi ordna en annan person som ersättare. Tyvärr lyckas detta inte alltid och då kan vi vara tvungna att inhibera ett möte i sista minuten. Då strävar vi till att kontakta alla berörda per telefon/whatsapp/SMS.
Kvällsseglatser
Kvällsseglatser ordnas för alla scouter under slutet av vårterminen och början av höstterminen. På hösten seglar vi så länge vädret tillåter och information om när innemötena börjar brukar komma då vi vet när segelsäsongen tar slut.
Kvällsseglatserna skeppas av mer erfarna ledare som uppfyller behörighetskraven. Dessa ledare är nödvändigtvis inte samma som åldersgruppsledarna.
Det är viktigt att alla är i tid på plats eftersom vi har en så pass kort tid som vi kan vara ute till havs.
Kom ihåg klädsel enligt väder och man får gärna ta egen flytväst med.
Ibland är vädret sådant att det inte är tryggt att åka ut och segla. Då kan det hända att mötet måste inhiberas eller ifall möjligt så ordnar vi alternativt program.
Traditionella evenemang
I Vikingarna har vi några traditionella evenemang som vi strävar till att ordna årligen.
Fastlagspulkaåkning: Ordnas kring fastlagen och är ett så kallat avdelningsmöte dit alla åldersgrupper är välkomna. De åren det finns snö åker vi pulka och äter sedan fastlagsbulle efteråt på kårlokalen.
Segelsäsongsöppning (SSÖ): Ordnas tillsammans med Vikingaflickorna och brukar inträffa i mitten av maj när båtarna är sjösatta. Ett evenemang för hela kåren där vi delar ut märken åt scouterna, tävlar i dragkamp och äter hot dogs.
Vår-&höstförläggning: Under våren och hösten brukar vi ordna förläggningar som är veckoslutsevenemang, oftast för hela kåren. Under förläggningar ordnas ett patrullrådd (en orientering med olika kontroller) för äventyrs-, spejar- och explorerscouter. Vargungarna brukar ha eget program.
Sommarseglatser: Under sommarmånaderna brukar kåren ordna seglatser för de olika åldersgrupperna.
Bredskärsläger: Kårens sommarläger som ordnas de somrar då inte förbundsläger ordnas. Kåren har ordnat läger tillsammans med Vikingaflickorna på ön Stora Bredskär sedan 60-talet. Lägret brukar vara sommarens höjdpunkt för scouter och ledare.
UIVA: Den årliga flytande båtmässan som ordnas i mitten av augusti på HSK torsdag till söndag. Vikingarna&Vikingaflickorna ställer upp som parkeringsvakter mot en generös ersättning. Evenemanget sköts av ledare, äldre spejarscouter och explorerscouter.
Höstmönstring: Ett liknande evenemang som segelsäsongsöppningen som ordnas på NJK. Används som en sorts kick-off för höstterminen med dubbningar osv.
Julfest: Vikingarna och Vikingaflickornas julfest ordnas traditionsenligt tillsammans på NJK. Kårerna turas om att ansvara för glögg&grötkok.
Administration
Medlemsregistret Kuksa
Alla scouter i Finland finns i medlemsregistret Kuksa. För att vara medlem i Sjöscoutkåren Vikingarna (och dra nytta av medlemsförmåner, scoutförsäkring osv.) bör scoutens målsman ha fyllt i en medlemsansökan (se instruktioner här ») och ansökan bör vara godkänd av kåren.
Logiken är att målsmän har en egen profil (med inloggningskoder osv.) som de använder för att sköta scoutens ärenden. När scouten blir myndig får hen själv börja administrera sina ärenden med kåren.
Vikingarna använder alltid Kuksa för att samla in anmälningar till evenemang och det krävs att målsmän loggar in med sina egna koder för att kunna fylla i anmälningsblanketter.
Kommunikationsmedel
Telefon: Vi publicerar inte våra ledares telefonnumror på vår hemsida. Kårens nyhetsbrev och övriga publikationer kan innehålla telefonnumror till vissa ledare. Det bör påpekas att våra ledare inte kan förväntas vara tillgängliga dygnet runt per telefon och därför föredrar vi andra kommunikationsmedel.
WhatsApp: Kåren upprätthåller WhatsApp -grupper för samtliga åldersgrupper. För vargungar och äventyrsscouter är grupperna menade för målsmän. Fr.o.m. spejarscoutålder är gruppen menad för scouterna själva. Åldersgruppsledarna är med i grupperna och dessa är en diskussionskanal som vi använder för att få ut meddelanden snabbt åt alla berörda.
Ifall du eller ditt barn inte fått inbjudan/är med i den egna åldersgruppens WhatsApp -grupp så ska ni kontakta egna åldersgruppsledaren eller kårchefen för att bli tillsatt i gruppen!
E-post: Kåren använder epostlistor som skapas automatiskt av alla målsmän och scouters epostadresser som finns i medlemsregistret Kuksa. Epost är en viktig informationskanal för oss eftersom det går att skicka längre meddelanden än via WhatsApp. Vi skickar också vårt nyhetsbrev DvDi via epost. Tyvärr hamnar våra meddelanden ofta bland skräpposten och det är därför viktigt att kolla bland dem ifall det verkar som att något meddelande har uteblivit.
Hemsidan: Vi strävar till att hålla hemsidan möjligast uppdaterad. Tyvärr är hemsidan ändå inte den plats som vi hinner uppdatera med information om t.ex. inhiberade veckomöten och därför informerar vi om sådant på andra sätt. På hemsidan hittar du allmän information om kåren, om kommande evenemang, kontaktuppgifter och annat viktigt för våra medlemmar.
Frågor?
I ärenden som har och göra med kårens verksamhet ska du i första hand kontakta den egna åldersgruppsledaren. Ifall inte svar kan fås kan det löna sig att kontakta någon från Kårkvarteret.
Ifall ärendet gäller något tekniskt problem med Kuksa så kan du vara i kontakt med FiSSc förbundskoordinator Frida Lundberg.
När ditt barn inte mera vill vara scout...
Kom ihåg att meddela detta till Kårkvarteret. Vi fakturerar medlemsavgifter enligt dem som finns i medlemsregistret vid årsskiftet (eftersom våra takorganisationer gör samma sak) och därför är det viktigt att anmäla innan årsskiftet ifall scouten t.ex. inte kommer att fortsätta under vårterminen. Vi returnerar inte medlemsavgifter.